
Kino Konesera w lutym: Bulion i inne namiętności
sala widowiskowa MDK
2025-01-27
Dodaj do kalendarza
Nie przychodźcie na seans głodni...
Francja, połowa XIX wieku. Historia pełna namiętności i pasji, miłości do jedzenia i mocnego, wieloletniego uczucia łączącego bohaterów. Sercem zamku Dodina Bouffanta jest kuchnia, a jego serce od wielu lat należy do jego kucharki i prawej ręki - Eugénie. Wyrafinowane potrawy powstają z radością, proces przygotowania i degustacji trwa aż osiągnięty zostanie efekt idealny lub też dokonane kolejne kulinarne odkrycie. Gotowanie jest metaforą i odbiciem relacji łączącej pewnego, precyzyjnego Dodina i zmysłowo delikatnej Eugénie, dopasowaniem i zrozumieniem bez słów. Nie przychodźcie na ten seans głodni... Nasza kolejna propozycja w Kinie Konesera to obraz "Bulion i inne namiętności".
KINO KONESERA: BULION i INNE NAMIĘTNOŚCI
Poniedziałek, 3 lutego, godz. 18.30
Bilet - 20 zł (do kupienia w kasie MDK przed seansem)
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
Kilka słów o filmie
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.